PKN
  • Ontmoetingskerk
    Ontmoetingskerk
    Wie zijn wij
    Kerkgebouw
    Basisinformatie
    Open Kerk
    Stilteruimte
    Pastores Team
    Momenten in het leven
    Verhuur
    ANBI
    Organisatie
    Organisatie Kerkenraad Ontmoetingskerk Belangrijke beleidsdocumenten (Archief) Werkgroep Vernieuwbouwing Verslagen kerkenraad Ontmoetingskerk Commissies en groepen Kerkrentmeesters
  • Activiteiten
    Activiteiten
    Activiteitenagenda
    Agenda item plaatsen
    Activiteitenroosters
    Broodje bezinning
    Bruggenbouwers
    Gesprekskringen
    Handwerken op Woensdagmorgen - voor een goed doel
    Jeugd PGE
    Kaartenstandaard
    Leren in de kerk - Catechese
    Meditatief Wandelen
    Netwerkcafé
    Pastoraat
  • Kerkdiensten
    Kerkdiensten
    Overzicht kerkdiensten
    Zondagmorgenviering
    Zondagmorgenviering Liturgie in de Ontmoetingskerk Collecte & gebed over gaven deze week Kerkdiensten op komst Oppas zondagmorgen Kinderdienst Ontmoetingskerk Groepen zondagmorgen Zondagsbrieven Kerktaxi
    Preken
    Jeugdkerk
    Kerk op Schoot
    Credovieringen in de Ontmoetingskerk
    Taizévieringen in de Ontmoetingskerk
    Muziek en Zang
    Ringleiding voor slechthorenden
    Kerkdienst thuis (streaming)
    Dienstroosters
  • Diaconie
    Diaconie
    Bondgenoten
    Hulptelefoon en Hulpaanvraag Diaconie
    Inleverstraat
    Noabermaaltijd
    Oecumenisch Citypastoraat
    Zomerzin
  • Rondom
    Rondom
    Grote Kerk aan de Oude Markt
    Oec. Geloofsgem. Helmerhoek
    Coventrygebed
    Nanne Zwiepfonds
    Overige geloofsgemeenschappen
  • Archief
    Archief
    Voorbije activiteiten
    Archief ApostelThomasKerk
    Archief DetaOpstandingskerk
    Archief Verrijzeniskerk
    Archief Stadsgedachten-Stadsgedichten
    Archief \'Rondom levenseinde\'
    Fotoalbum verbouwing
  • Contact
    Contact
    Contacten
    Kerkblad Kerk & Stad
    Kerkblad Kerk & Stad
    Rondom de kerkdienst
    Muurkrant
    Over deze website
    AGENDA
    Agenda 2020
» Kerkdiensten » Zondagmorgenviering » Liturgie in de Ontmoetingskerk 
Protestantse Gemeente Enschede
Een jaar Johannes

Een jaar Johannes
In de Ontmoetingskerk volgen we, net als de meeste andere PKN-gemeentes in Nederland, het zgn. ‘Oecumenisch Leesrooster’. Aan de basis van dit leesrooster staat het driejarig leesrooster zoals dat in 1969 door het Tweede Vaticaans Concilie is ontwikkeld. Vandaar dat we in de Ontmoetingskerk - overigens net als onze katholieke zusters en broeders, hier ter plaatse en wereldwijd - nogal eens spreken van het A-, B- en C-jaar. 

Geen eigen jaar voor Johannes 
Het A-jaar wordt, voor wat de Nieuwtestamentische lezing betreft, grotendeels gevuld met lezingen uit het Matteüsevangelie. Het B-jaar met lezingen uit Marcus. En het C-Jaar met Lucas-lezingen. De Evangelist Johannes heeft in dit systeem dus geen eigen jaar. Maar wel klinkt Johannes élk jaar in de Kerst- en de Paastijd (die we net achter de rug hebben). Johannes mag zogezegd de ‘feestredenaar’ zijn. Door in deze periodes van het  A-, B- en C-jaar slim te variëren komt alsnog een groot gedeelte van het Johannesevangelie aan de orde. 
Bach laat je de verschillen horen 
Elke Evangelist vertelt het verhaal van Jezus Messias op een heel eigen wijze. Zo komt elk Evangelie als het ware met een heel eigen visie op Jezus. 
Als je wil horen hóe anders de visie van Johannes is kan je goed bij Bach terecht. Want hoe ánders klinkt diens ‘Johannes Passion’ in vergelijking met zijn ‘Matthäus Passion’!? Luister alleen eens naar het verschil tussen beide openingskoren. Kommt ihr Töchter, helft mir klagen - zo zingt, vol vertwijfeling, de opening van de Passie volgens Matteüs. Sehet! Wohin? Auf unsere Schuld, zo wordt vervolgens je blik naar de bron van die vertwijfeling gericht: Jij schuldige mens doet dit alles Jezus aan, en dat zal je weten, een Passie lang. 
Hoe anders opent de Johannespassie: Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm in allen Landen herrlich ist! Als hoorder word je van meet af een lofzang ingetrokken. In plaats van de vertwijfelde oproep om ons te bezinnen op ‘onze schuld’, klinkt in de Johannespassie reeds in de opening de boodschap van vertrouwen in Gods eigen bijzondere gang: Zeig' uns durch deine Passion, daß du, der wahre Gottessohn, zu aller Zeit, auch in der größten Niedrigkeit, verherrlicht worden bist! De menselijke ‘vernedering’ waar wij zingend van gaan vertellen is in feite een goddelijke daad van ‘verhoging’: Lieve hoorder, daar mag je op vertrouwen, de hele passie door!
En als je dan toch de CD’s hebt opgezocht… beluister dan ook nog even het slot: Wir setzen uns in Tränen nieder… zo laat Bach de hoorders van het Matteüsevangelie zingen. We begonnen met Klagen, en eindigen dus in Tränen. Je zou haast (maar ten onrechte hoor, alleen dan moet je de hele passie luisteren - het geheim zit in het midden, bij de ‘Hauptmann’...) gaan denken dat er na 2,5 uur Matteüspassie niets bereikt is. 
Hoe anders eindigt de Johannes Passion! Want wat klinkt er als je de Johannes-passie van begin tot eind in al z’n hevigheid hebt doorleefd? De passie die begon met een lofzang eindigt met: Ich will dich preisen ewiglich! Een lofzang voor eeuwig dus. Hoe duidelijk hoorbaar (in de muziek meer nog dan in de tekst!!) wil je het verschil hebben? 
Wat je hoort in dit ongekende verschil is zeker ook Bach’s grenzeloze creativiteit. Maar ten diepste hoor je in het verschil tussen beide passies het verschil tussen de Evangeliën die er aan ten grondslag liggen. Johannes is écht ánders dan Matteüs, zo las Bach, zo hoorde Bach. En dát is wat hij ook ons wil laten horen, voelen, beseffen, geloven. 

Toch blijft er op deze manier een verschil tussen de lezing van Matteüs, Marcus en Lucas enerzijds (de zgn. ‘Synoptische evangeliën', omdat deze heel parallel zijn opgebouwd kan je ze in feite naast elkaar leggen en tegelijk bekijken = syn-optisch) en het totaal anders opgebouwde Johannesevangelie anderzijds Zo, in A-, B- en C-jaar lezend krijgen we namelijk nooit de eigen opbouw van het Johannesevangelie in beeld, cq. te horen. En dat is jammer. Bijbelverhalen zijn nooit los te koop. Ze willen altijd klinken in hun verband. Het grote verband natuurlijk van de Bijbel als geheel. Maar zeker ook het kleinere verband van het afzonderlijke Bijbelboek. Elke Evangelist vertelt het verhaal van Jezus Messias op een heel eigen wijze, met heel eigen accenten. Doordat we zo fragmentarisch Johannes lezen kunnen we nauwelijks groeien in ons verstaan van deze juist zo eigenzinnige Evangelist. 

A four year lectionary 
Binnen de Britse oecumenische beweging is, vanwege dit grote gemis, in 1990 een alternatief leesrooster ontworpen dat een vierjaarlijkse telling kent. Voor elke Evangelist een eigen jaar: a four year lectionary. 
Uitgangspunt is het aloude A-, B-, C-rooster. Maar daar is een D-jaar aan toegevoegd. In dat D-jaar wordt in min of meer een doorgaande lezing het Evangelie naar Johannes gelezen. Omgekeerd werden de Johannes-zondagen in de oorspronkelijke A- t/m C-jaren zo veel mogelijk opgevuld met lezingen uit het eigen evangelie van dat jaar. Dat laatste is overigens niet altijd mogelijk. Het Marcus-evangelie eindigt bijvoorbeeld bij het ‘open graf’. Dit Evangelie kent dus niet echt een ‘Paastijd’. En bijgevolg wordt de Paastijd van het (alternatieve) B-jaar toch nog volledig gevuld met Johannes-lezingen. Ook elders in de jaren A- t/m C- is soms de hulp van Johannes nodig om het kerkelijk jaar tot klinken te brengen. 


Een jaar Johannes
De makers van het ‘Oecumenisch Leesrooster’ stellen voor om vanaf zondag Trinitatis het Johannesjaar (D-jaar) uit het four year lectionary te volgen. Een heel jaar Johannes dus. Johannes die van begin tot eind zijn eigen verhaal mag vertellen. Zondag Trinitatis, 30 mei, stappen we in bij Johannes 3, het gesprek van Jezus met Nikodemus (door de eeuwen heen de vaste lezing van zondag Trinitatis). Tijdens de zomerzondagen haken we in de Ontmoetingskerk overigens gelijk weer even af, omdat we ons eigen zomerproject (Handelingen!) gaan volgen. Maar na de zomer pakken we de Johannesdraad dan weer op. We lezen dan door tot aan de Advent, ofwel t/m Johannes 10. Tijdens de Adventszondagen maken we een kort uitstapje naar het eerste hoofdstuk van het Lucasevangelie. Maar op Kerstmorgen slaan we het Johannesevangelie dan weer open: “In het begin was het Woord...” (Joh. 1 - de traditionele lezing voor de Kerstmorgen). De beginhoofdstukken van Johannes zullen aansluitend de Kersttijd kleuren. Begin februari pakken we dan de hoofddraad bij Johannes 11 weer op. En van daar lezen we door tot halverwege de Paastijd 2022. Dan kruisen het vier- en het driejarig rooster elkaar weer, omdat immers de driejarige cyclus ook altijd Johannes leest in de Paastijd. Zodoende kunnen we naadloos overstappen, terug naar het oude A-, B-, C-systeem. - maar een unieke Johannes-ervaring rijker.

De hele Bijbel anders geordend
Met alleen een andere ordening van het Nieuwe Testament zijn we er echter niet. In hedendaagse roosters is weliswaar het Evangelie leidend in de gang door het jaar, maar tegelijk doen moderne roosters hun best om rondom de Evangelielezing het Oude Testament en de Apostelbrieven structureel mee te laten klinken. Achter de zondagse lezingen-combinaties door de drie jaren heen schuilen zeer weldoordachte systemen. Met de herordening van Nieuwe Testament was in het four year schema echter ook een herordening van de andere lezingen mogelijk én nodig. Het voordeel van zo’n herziening is dat ook nieuwe inzichten meegenomen kunnen worden. Zo heet het bijvoorbeeld dat in het four year lectionary meer aandacht is voor vrouwen in de Bijbel. We gaan het meemaken, want ook in de lezingen-combinaties volgen we (in grote delen van) het komend jaar het four year lectionary. 

 
 
Een kerkzaal die zich voegt naar de liturgie

Een kerkzaal die zich voegt naar de liturgie
Open Heiligheid - een kerkzaal met een verhaal 

‘Tijdens de Stille Week 2019 hebben we bewust gezocht naar nieuwe inrichtingsmogelijkheden van onze flexibele kerkzaal. Niet 'om het eens anders te doen', maar praktisch zoekend naar kansen om de kerkzaal nóg meer te laten spreken in de viering.
In Kerk & Stad van mei 2019 keken we terug op dit experiment. Lees hier het artikel. 
lees meer »
 
Liturgie in de Ontmoetingskerk

Liturgie in de Ontmoetingskerk
Een overzicht van de ontwikkelingen in de liturgie in de Ontmoetingskerk
Op zondag 20 september 2015 hebben we in een bijzonder feestelijke viering de Ontmoetingskerk geopend. “Hier ligt niets bij voorbaat vast. Hier is alles mogelijk”, zo werd in die eerste viering gezegd.
Inmiddels zijn we anderhalf jaar en zeer vele kerkdiensten verder. In dit overzicht kijken we terug op ruim anderhalf jaar samen vieren op zondagmorgen in de Ontmoetingskerk. We kijken terug op algemene tradities die we hebben voortgezet.  We kijken terug op de beslissingen die we in het begin snel en spontaan genomen hebben, omdat de nieuwe samengestelde gemeente én het nieuwe gebouw vroegen om ook een nieuwe start. En we kijken vooral terug op de ontwikkelingen die sinds die start in september 2015 hebben plaatsgevonden in onze liturgie. Wat zochten we, wat vonden we onderweg?
 
Liturgie in de Ontmoetingskerk

Liturgie in de Ontmoetingskerk
Liturgie is het script - en de choreografie - van het spel dat we samen uitvoeren 
In de Ontmoetingskerk wisselt de liturgie per liturgische periode. Voor elke Veertigdagentijd, Paastijd, Zomertijd, Herfst, Advent, Epifanie maken we een nieuw liturgieboekje - waarin de orde van dienst is aangepast aan wat deze weken aan de orde is. Soms lezen we - aan de hand van het Oecumenisch Leesrooster - enkele weken uit een bepaald Bijbelboek. Dan bepaalt de inhoud van zo'n Bijbelboek gedurende die periode onze wijze van vieren. Op die manier doen we als gemeente als het ware mee in het verhaal dat we lezen. De liturgie is min of meer het script - en soms ook de choreografie - van het Bijbels spel dat we samen spelen. En al spelend krijgen wij zelf een plaats in het verhaal. 

Een overzicht van de liturgieën van de Ontmoetingskerk uit heden en verleden. Klik op de afbeelding om het betreffende liturgieboekje te openen.
 
Liturgie 2 januari 2022 - Nieuwjaar - Het 'nieuwe' Onze Vader

Liturgie 2 januari 2022 - Nieuwjaar - Het 'nieuwe' Onze Vader
Tabloid boekje lezen   Download boekje
 
 
Oecumenisch oudejaarsavondgebed

Oecumenisch oudejaarsavondgebed
Tabloid boekje lezen   Download boekje
 
 
"Wachtet auf!" - Cantate in Coronatijd

"Wachtet auf!" - Cantate in Coronatijd
(Klik op de afbeelding om het boekje in te zien)
 
Omdat het nodig is - de profetie van het Koningenboek - Zomer 2020

Omdat het nodig is - de profetie van het Koningenboek - Zomer 2020
Download hier het liturgieboekje voor de zomer 2020
 
Het boek 'namen' gelezen in de honderd dagen rondom Pasen 2020

Het boek 'namen' gelezen in de honderd dagen rondom Pasen 2020
 
Paastijd 2019 in de Ontmoetingskerk

Paastijd 2019 in de Ontmoetingskerk
Paastijd in de Ontmoetingskerk 
In de liturgie van de kerk gaat het er om dat wij deel gaan nemen aan het oude verhaal. Dat wij, al vierend, spelend, een plaats krijgen in het oude verhaal. Maar het verhaal van de Paastijd is wel héél bijzonder... In de Paastijd gedenken we immers de periode dat de Opgestane - als mens! - veertig dagen lang onder ons stervelingen heeft rondgelopen. En in dát wonderlijke verhaal zouden wij, stervelingen van hier en nu, een eigen plaats moeten vinden?
Deze, onze, weerstand krijgt in de paasverhalen ondertussen volop ruimte. Ook in het Evangelie kunnen zelfs de mensen uit de nabije kring om Jezus heen de Opgestane maar nauwelijks waarnemen. Denk aan de bezoekers van het lege graf, volledig verward. Denk aan Maria in de tuin, die dacht dat het de tuinman was. Denk aan de Emmaüsgangers die uren met de Opgestane oplopen, al pratend, zonder hem te herkennen. Ja, achteraf… hoe brandde ons hart, terwijl hij tot ons sprak? Denk aan de leerlingen die zich wezenloos schrikken als Jezus ineens in hun midden staat. Raak mij aan, zo spreekt hij. En voor hun ogen eet hij tot hun verbijstering een visje. Zo onvoorstelbaar ‘in levende lijve tastbaar’ staat de gestorvene van Goede Vrijdag ineens midden voor hen, voor ons, in de Paastijd. Een confrontatie met het onvoorstelbare, nauwelijks waar-neembare. 

 
 
Pasen!

Pasen!
DE NIEUWE PAASKAARS

“Ontmoeten”
Zoveel verschillende groepen die in onze kerk bij elkaar komen naast de zondagse dienst. Kleine kinderen, jeugd, jonge gezinnen, veertigers, ouderen, alleengaanden en alleenstaanden. In elkaar geïnteresseerd zijn, voor elkaar klaarstaan.
De figuren op de kaars raken elkaar!  
Je hoort erbij. 
De kleuren spreken voor zichzelf.

Bedacht door Maike Sikkema
Uitvoering Wil Brouwer en Maike Sikkema

 
 
'Onze Vader' in de nieuwe vertaling

'Onze Vader' in de nieuwe vertaling
Onze Vader in de hemel…
Het ‘Onze Vader’ bidden we in de kerkdiensten van de Ontmoetingskerk in de versie van de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV).
Dit ‘Onze Vader’ klinkt op verschillende punten anders dan het oude. Vooral omdat in de vertaling van 2004 een aantal verbeterde vertaalinzichten uit de afgelopen 400 jaar is verwerkt. Tevens is de gebruikte taal meer ‘van onze tijd’.
Door deze vertaling ook in onze kerkdiensten te gebruiken blijft ons gebed bovendien verbonden met de tekst van de Bijbel waaruit we elke zondag lezen. 

Zie 'lees meer' voor onze motivatie, en voor een overzicht van de belangrijkste pro's en contra's van de NBV-vertaling 
lees meer »
 
Gedachtenis op zondagmorgen

Gedachtenis op zondagmorgen
Aan het begin van de viering op zondagmorgen gedenken wij de gestorvenen van de voorbije week. Het is een zeer kostbaar moment, waar wij zo zorgvuldig mogelijk vorm aan proberen te geven. Leer hier meer over de manier waarop wij dit doen.
lees meer »
 
Veertigdagentijd 2019 in de Ontmoetingskerk

Veertigdagentijd 2019 in de Ontmoetingskerk
“Zoek het goede, niet het kwade. Dan zullen jullie leven, en dan zal de HEER, de God van de hemelse machten, met jullie zijn, zoals jullie altijd zeggen.
Haat het kwade, heb het goede lief en zorg dat er recht gedaan wordt in de poort. Misschien zal dan de HEER, de God van de hemelse machten, genade schenken aan wie er overgebleven zijn van Jozefs volk.”
Amos 5, 14-15 – Lezing van Aswoensdag

 
 
Epifanie 2019 in de Ontmoetingskerk

Epifanie 2019 in de Ontmoetingskerk

Een lange Epifanie met Lucas 
Deze tijd heet op de liturgische kalender de tijd van ‘Epifanie’. Epifanie betekent letterlijk ‘verschijning van de Heer’ en is altijd verbonden met het verhaal van de Magiërs uit het Oosten, uit Matteüs. Maar de zondagen daarna, tot aan de Veertigdagentijd die op 6 maart begint, lezen we dit jaar uit het Evangelie van Lucas.
We vinden hier verrassende teksten, die vaak anders zijn dan in de andere evangeliën. Opvallend is dat Jezus hier heel ‘hoog’ wordt neergezet. Sterker nog, Hij zet zichzelf ‘hoog’ neer. Het begint bij de doop in de Jordaan, waar Jezus zelf om verzoekt. De hemel gaat open, en duif daalt neer en een stem klinkt: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.’ Maar dit gaat dóór bij Lucas. Jezus komt in de synagoge en leest uit de boekrol voor uit Jesaja: ‘de Geest van de Heer rust op mij’. Hij plaatst zichzelf vervolgens in de rol van Elia. Maar de mensen in Nazareth pruimen dit niet, waarop Jezus zegt dat profeten in eigen land niet worden geëerd. Hij roept de discipelen met een wonderdaad – en niet zoals in de andere evangeliën ‘gewoon’ terwijl hij langs het water liep. En vervolgens preekt Hij met groot gezag: ‘Heb je vijanden lief’, ‘keer de andere wang toe’, ‘wees barmhartig’, ‘oordeel niet’. En hij besluit (op de laatste zondag): ‘wie naar mij luistert, bouwt zijn huis op een sterk fundament’.
Het spannende van deze Epifaniëntijd is, dat bijna al deze Lucas-teksten niet voorkomen bij de andere Evangelisten. Duitse Bijbelwetenschappers hebben daar een mooi woord voor: ‘Lukanisches Sondergut’. 
En hoe komt Jezus uit deze bijzondere Lucas-passages naar voren? Vooral als profeet. Als een profeet met groot, hemels gezag, in de lijn van de geschriften van het volk Israël, maar net zo goed ook bestemd voor de niet-joden onder de christenen.

In de liturgie van Epifanie 2019 wordt de ontmoeting met dit hemels gezag het meest voelbaar in het Gloria. In feite klinkt in het Gloria de engelenzang van de kerstnacht door: Glorie aan God. Maar deze weken op een nieuwe melodie. Verrassend, en ook onwennig. En gaandeweg worden we geroepen om deze melodie ook nog eens tot een heuse canon uit te bouwen. De enige weg is dan… vertrouwen, volgen... je gewoon maar overgeven aan de weg die de canon gaat.
Waar we deze weken, daartoe aangespoord door de engelen van de kerstnacht,  ruimte maken voor het Gloria, daar zal in de Veertigdagentijd, die volgt op de Epifanie, de nadruk liggen op het Kyrie. Maar dat duurt nog even. Pasen valt laat dit jaar.

 
 
Openbaring gelezen tijdens Voleinding en Advent

Openbaring gelezen tijdens Voleinding en Advent

‘Openbaring’ gelezen tijdens de zondagen van de Voleinding en de Advent 2018
Weinig periodes uit het kerkelijk jaar kennen zo’n vertrouwde eigenheid als de periode van de Advent. Toch zijn de vier Adventszondagen zoals we die tegenwoordig kennen eigenlijk pas een latere ontwikkeling in de geschiedenis van de kerk. Dat kan je nog steeds merken aan de vergaande overeenkomst tussen de lezingen van de laatste zondagen van het kerkelijk jaar en die van het begin van de Advent. De grens tussen de ‘zondagen van de Voleinding’ en de ‘zondagen van de Advent’ is dan ook veel minder hard dan termen als ‘laatste zondag van het kerkelijk jaar’ en ‘begin van een nieuw kerkelijk jaar’ (met een nieuw Evangelie – Lucas komend jaar - waaruit we een jaar lang zullen lezen) ons doen geloven. 
Om eens één keer de éénheid van Voleinding en Advent voluit te ervaren stellen de makers van het leesrooster voor, om acht zondagen lang het boek Openbaring van Johannes te lezen: Vier zondagen van de Voleinding, en vier zondagen van de Advent. 
In de Ontmoetingskerk doen we mee, en wel helemaal! Met – voor één keer - één liturgie voor de zondagen van de Voleinding én de zondagen van de Advent. En deze liturgie laten we stevig kleuren door de beelden uit de lezing van Openbaring. 
Daarmee begeven we ons al vierend - in zekere zin - naar de hemel. Om vanuit de hemel te kijken naar onze aarde. In de hemel geldt een andere tijd, Gods tijd, zo zullen we ontdekken. Gods tijd is gericht op ‘het nieuwe Jeruzalem’, eens en vooral de tranen van de ogen gewist, op eeuwig recht. Maar Gods tijd is niet een tijd die komt ná onze aardse tijd… Het is een tijd die nu al aanwezig is, náást onze aardse tijd. 
Gods tijd zo dichtbij, dat zet onze aardse tijd geweldig onder druk. In dát perspectief wordt de laatste ernst van alle dingen zichtbaar. Dát is het kernbesef van de liturgische periode die nu voor ons ligt. In de meest fantastische beelden beschrijft Johannes deze spanning. Maar centraal in al deze beelden staat een Lam, dat alle aardse spanning uithoudt… en uiteindelijk wegdraagt. 
Tot dát Lam wordt in de hemel gebeden en gezongen. En wij op aarde bidden en zingen deze weken met de hemel mee: Heilig, heilig, heilig. Door alle spanning van leven en samenleven heen verbindt ons dit gebed en deze zang met Gods goede toe-komst - voor onze aarde.

 
 
Zomer 2018-II - Daniël lezen in de zomer

Zomer 2018-II - Daniël lezen in de zomer
Zomerzondagen in de Ontmoetingskerk
Lezing van het boek Daniël

Deze zomer lezen we in de Ontmoetingskerk het boek Daniël. En daarmee verblijven we zeven weken lang in Babel! Babel functioneert in de bijbelse verhalen als het land waar men niet meer weet wat goed is. Waar alle sporen van het bijbelse visioen van hoop op een andere, menselijker wereld zijn uitgewist. Babel is het land waar men de schouders ophaalt als de rechtstaat wordt bedreigd. Het is het land waar mensen zijn gaan wennen aan onrecht. 
Dit Babel denkt de jonge Daniël van alles te kunnen beroven, zelfs van zijn naam. Maar één ding kan Babel hem niet ontnemen en dat is het bevrijdende visioen van de tora waar hij mee leeft. Dat visioen zit in zijn hart en houdt hem scherp. 
Vakantielectuur, waarin we heerlijk mogen dromen van verre streken? Nou nee. Het verhaal van Daniël komt actueel dichtbij. Het wil ons wakker maken voor wat er deze dagen gebeurt. Als verhaal van protest en troost. 
 
Job aan het begin van de zomer 2018

Job aan het begin van de zomer 2018
De zondagen na Pinksteren tot het begin van de zomer in de Ontmoetingskerk te Enschede 

Na Pinksteren (eigenlijk na ‘Trinitatis’) lezen we vijf zondagen uit het boek Job. Waarom Job? Om ruimte te maken voor meer ‘pastorale vieringen’, zo lichten de roostermakers hun keuze toe. “Want de Bijbel is niet het bezit van de theologen, maar van de mensen die ermee leven of er misschien helemaal niet mee leven maar die zich er niettemin in herkennen, bijvoorbeeld in Job op de mesthoop die met potscherven zijn zweren krabt”.

Er is vaak gezegd dat de kern van het boek Job de zgn. ‘theodicee’ is: een verklaring van de paradox dat naast een rechtvaardige en almachtige God het kwaad zo alomtegenwoordig kan bestaan en mensen zo doet lijden. 
Deze problematiek speelt inderdaad ruimschoots in het boek. Maar het boek Job is alles behalve een antwoord op of een verklaring van deze paradox. Het boek is ook geen ‘theologie’, laat staan een ‘dogmatische verhandeling’. 
Wat we in dit bijzondere boek aantreffen is steeds een kwetsbaar en geschonden mens. En deze geschonden mens neemt het woord, en richt zich in zijn klacht tot de Eeuwige. Protest! Het klopt niet, God! 
Job klaagt de Eeuwige liever aan, dan dat hij de ongerijmdheden aanvaardt door de Eeuwige stichtelijk te verraden in een kloppende verklaring (zoals zijn ‘vrienden’ doen). En precies daar vindt hij de Eeuwige naast zich.
 
Epifanie 2018

Epifanie 2018
Epifanie 2018 - Over tot de orde van… de hedendaagse oecumene
Deze weken beleven we een bijzonder kruispunt: Ongeveer een jaar geleden, op zondag ‘Septuagesima’ 2017 (dat viel op 12 februari), zijn we immers begonnen met een jaar lang Bijbel-lezen volgens het leesrooster dat Luther in zijn tijd gebruikte. Met een kleine zomerpauze hebben we deze Lutherse jaarorde het hele jaar volgehouden. Een heel kerkelijk jaar, om precies te zijn. Want zondag 28 januari 2018 zou het weer ‘Septuagesima’ zijn - de derde zondag voorafgaand aan de Veertigdagentijd (het begin van de zgn. ‘Voorvasten’) – waarmee het kerkelijk jaar dus rond zou zijn. Op die zondag keren wij daarom weer terug tot het ‘Oecumenisch Leesrooster’ dat wereldwijd in de kerk van onze tijd wordt gelezen. Vanaf 28 januari zal daarmee dit jaar het Marcus-evangelie richtinggevend zijn in onze vieringen.
Om te beginnen dus nog twee zondagen volgens het Luthers rooster. Ter afronding van een bijzonder kerkelijk Lutherjaar. Een klein beetje ‘Luther’ klinkt daarom nog door in deze liturgie. Met name in het inmiddels bekende drempelgebed, dat we speciaal voor het Lutherjaar schreven. Een gebed dat onze viering hier en nu verbindt met de kerk van alle eeuwen en alle plaatsen. Ook en heel bewust met de kerk van Luther dus.
En heel symbolisch komt tot 21 januari nog even die prachtige Lutherburcht terug op de pastorale tafel. Met dat kleine poppetje… dat die grote man symboliseert. Als klein eerbetoon… in een besef van grote dankbaarheid.
 
Adventsliturgie

Adventsliturgie
Advent – je laten meenemen in de komst (advent) van de Messias 
“Komst” betekent Advent. In het tijdens dit Lutherjaar gevolgde Luthers Leesrooster wordt die komst zeer beeldend uitgedrukt. Tijdens de eerste Adventszondag lezen we namelijk het verhaal van de Intocht van Jezus in Jeruzalem. Er kómt werkelijk iemand binnengereden. Het lijkt wel Palmzondag! Maar hoe anders klinkt het Evangelie van de Intocht nu, te midden van allerlei lezingen over verschrikking en dreiging die niet alleen naar het einde van het kerkelijk jaar toe klonken, maar die zélfs nog klinken op de tweede Adventszondag? Eens te meer wordt tijdens de eerste Adventszondag de reden van alle onrust duidelijk: De ‘tekenen aan zon en maan en sterren’ en het ‘sidderen van de volken’ zijn het gevolg van deze ‘komst’, van deze intocht in onze wereld. Het mag dan klein en onaanschouwelijk lijken - een ezelsruiter, een kind in een kribbe - het zal alles in deze wereld veranderen. Geen steen blijft op de andere. Geen macht blijft overeind. 
 
Herfst!

Herfst!
De zondagen van de herfst in Ontmoetingskerk te Enschede
Nog steeds vieren we het Lutherjaar – juist in deze herfst, rondom Hervormingsdag. Maar zoals afgesproken in de evaluatie met de gemeente vlak voor de zomer, gebruiken we de rest van het jaar niet meer de (wel erg behoudende) ‘Lutherliturgie’. We concludeerden toen: We hoeven niet door met de ‘Lutherliturgie’… om te bewijzen dat het project goed geweest is voor ons. Wel lezen we deze herfst verder volgens het Lutherse leesrooster. En de mooiste momenten uit de Lutherliturgie geven we met graagte ook in deze herfstliturgie een plaats.
 
Een zomer met ester

Een zomer met ester
Na vier maanden 'liturgische hoogspanning' met onze Lutherliturgie (zie hieronder) doen we het tijdens de zomerzondagen heerlijk rustig aan. We lezen het boek Ester. En vieren op daarbijpassende zomerse wijze. 
Klik op het liturgieboekje
om de liturgie van deze 
zomerweken te bekijken.
 
Vieren met Luther

Vieren met Luther
In het kader van het Lutherjaar 2017 lezen we vanaf zondag Septuagesima - 12 februari 2017 - volgens het Luthers Leesrooster. 
De liturgie voor deze periode is afgestemd op de lezingen.


Het boekje voor deze 'zeer - liturgische' liturgie bevat aan het eind een toelichting bij een groot aantal liturgische elementen. De toelichting laat zich lezen als een mini-cursus liturgie...
 
Oecumenisch Leesrooster

Oecumenisch Leesrooster
Uitzonderingen daargelaten - bijvoorbeeld onze zomer-cycli - volgen we in de vieringen van de Ontmoetingskerk het 'Oecumenisch Leesrooster'. Dit leesrooster wordt uitgegeven door de Nederlandse Raad van Kerken. Dit leesrooster wordt in vele kerken in Nederland gevolgd. Via dit leesrooster vieren we mee met de kerk wereldwijd. Het rooster vormt tevens de basis van het rooster van 'Kind op Zondag'.

Jaaroverzichten 2013 - 2022
Achtergrondinformatie over het Oecumenisch Leesrooster
lees meer »
 
 

Inloggen

Coventrygebed (tijdelijk in de Ontmoetingskerk - vrij toegankelijk).
datum en tijdstip 24-03-2023 om 13:15 uur
meer details

Ons kerkgebouw

Groene Kerk
Uw vraag
Veelgestelde vragen
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Lees hier de tabloid van K&S
Aanmelden voor Kerk&Stad per mail

 

Privacy
Privacyverklaring
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.