PKN
  » Organisatie » Pastores Team  
Protestantse Gemeente Enschede
Nieuwe predikant Nieuwe predikant

Ds. Oane Reitsma stelt zich voor

In juli hoop ik samen met mijn vrouw naar Enschede te komen en daar kijken wij beiden zeer naar uit! Twente is voor ons vrijwel onbekend terrein. En tegelijkertijd merk ik, dat waar je ook bent, mensen handen en voeten proberen te geven aan hun geloof. Dat raakt en inspireert mij.
Mijn naam is Oane Reitsma en mijn vrouw heet Hyun-Ah Kim. Aan onze namen kunt u al iets van onze afkomst aflezen. Zelf ben ik geboren en opgegroeid aan de Waddenzeekust in Fryslân. Toen ik 19 was ging ik – een hele grote stap – naar Amsterdam om aan de VU theologie te studeren. Niet dat dat altijd al mijn ‘roeping’ was, maar er eens aan begonnen had ik vanaf dat moment wel altijd het predikantschap in mijn achterhoofd.
Naast theologie heb ik altijd verschillende andere interesses gehad. Zo volgde ik bijvakken Friese taal- en cultuurgeschiedenis aan de UvA en later vakken kerkmuziek en orgel aan het Koninklijk Conservatorium – al heb ik díé studies niet afgerond. In 2006 rondde ik de opleiding theologie af. Omdat ik de kans kreeg eerst enkele jaren wetenschappelijk onderzoek te doen, ben ik uiteindelijk in 2014 predikant geworden. Na vier jaar in twee kleinere gemeentes in Noord-Holland te hebben gewerkt, maak ik dan nu de overstap naar een stedelijke gemeente.
Hobbymatig ben ik op een laag pitje nog wat wetenschappelijk actief in het veld van theologie en muziek. In mijn vrije tijd doe ik graag langeafstandswandelingen, al slokt het predikantswerk me bijna helemaal op. Maar zolang je met plezier werkt is dat niet erg.
Zelf heb ik geen theologen of predikanten in de familie, maar Hyun-Ah wel. Zij is niet alleen dochter van een predikant, ook haar beide broers zijn predikant. Allen in Zuid-Korea, waar Hyun-Ah vandaan komt. Na omzwervingen in Engeland en Canada woont ze sinds ons huwelijk in 2014 in Nederland en heeft ze de taal behoorlijk onder de knie gekregen. Momenteel is ze ondermeer verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen.
Als noorderling heb ik in het westen vertoefd en is het oosten nieuw voor mij. ‘Maar,’ schreef ik in de brief aan de BeroepingsAdviesCommissie: ‘in Christus is noch west noch oost, in Hem noch zuid noch noord’. Waar Hij ons roept, mogen wij volgen. Mèt al onze vragen, onzekerheden en twijfels, vooral ook met heel veel vertrouwen. We zijn vooral benieuwd naar úw levensverhalen.
Heel graag tot in juli!
ds Oane Reitsma

terug
 
 
 

Inloggen


 

Hoe lang nog?!
datum en tijdstip 18-11-2018 om 10:00

In 1974 schreef Maarten 't Hart de novelle Hoogzomer in april. Hierin beschrijft 't Hart de gevolgen van de klimaatverandering op aarde. Nota bene, in 1974!!!! En in de hem zo eigen stijl koppelt 't Hart in de novelle de waarnemingen in de natuur aan de lezing van de Bijbel, het boek Openbaring in het bijzonder. 
Dat is het erge bij onze Openbaring-lezing van komende zondag - dat de daarin beschreven uitzichtloze rampen zo vreselijk herkenbaar zijn. 
Is er dan geen enkele rechtvaardiging voor het voortbestaan van de mens te bedenken, zo vraagt de hoofdpersoon van 't Harts novelle zich aan het eind van het verhaal af. "Het enige dat ik wist te zeggen was: 'Dan is er niemand meer om naar Mozart te luisteren'."
Nee, het wordt geen vrolijke zondag. Dat heb je zo, aan het eind van het kerkelijk jaar.
meer details

Credoviering - over "de kerk"
datum en tijdstip 18-11-2018 om 19.00u
Credo in unam (sanctam) ecclesiam catholicam - ik geloof in één (heilige) katholieke kerk
Ja, het credo zingt vast óók over de Ontmoetingskerk. Maar tegelijk over heel veel meer. Gelukkig maar, want als het allemaal alleen van ons af zou hangen... 
Het mag niet ontkend worden dat de kerk een bron kan zijn van heel veel ellende. Mensen kunnen 'lijden aan de kerk'. Tegelijk, als het alternatief is, dat we vooral in onszelf moeten geloven... dan ben jij misschien wel beter af, maar wat mijzelf betreft heb ik grote twijfels. Hoe mooi is het, dat het Credo dan ruimte schept om toch te geloven in de kerk... als ervaarbare werk-elijkheid van de Geest van Christus, die al ons gedoe overstijgt én verbindt. 
Zondagavond doen we ons best om - in woord, klank, beeld en zang - zo'n positief relativerende kerk-ervaring met elkaar te beleven. 
meer details

Spreekuur predikant
datum en tijdstip 20-11-2018 om 10:00
meer details

Noabermaaltijd
datum en tijdstip 21-11-2018 om 17.45u
meer details

 
Activiteitenagenda
Bekijk onze activiteiten
Of geef hier een activiteit op
 
Ons kerkgebouw

 
Uw vraag
Veelgestelde vragen
 
Kerkblad

'Kerk en Stad' PDF
Kerk en Stad krant

 
Privacy
Privacyverklaring
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.